تفاهم‌نامه چین و عربستان

قدرت در اعداد: عربستان سعودی و چین 35 معامله به ارزش 30 میلیارد دلار در طول سفر شی جین پینگ امضا کردند.

ارزش این قراردادها در حدود 30 میلیارد دلار است و در زمانی رخ می دهد که چین به دنبال تقویت اقتصاد آسیب دیده از کووید 19 است و پادشاهی همچنان به تنوع بخشیدن به اتحادهای اقتصادی و سیاسی خود در راستای چشم انداز 2030 ادامه می دهد. پیوندهای تجاری چین با عربستان سعودی به لطف امضای 35 قرارداد سرمایه گذاری با مشارکت سازمان های دو کشور به طور قابل توجهی تقویت شده است.

مجموعه ای از معاملات در جریان سفر رئیس جمهور چین شی جین پینگ به پادشاهی انجام شد. آن ها طیف وسیعی از بخش ها از جمله انرژی سبز، فناوری و خدمات ابری را پوشش می دهند. حمل و نقل، تدارکات، صنایع پزشکی، ساخت و ساز و تولید نیز تحت پوشش معاملات قرار می گیرند، همچنین پروژه پتروشیمی، توسعه مسکن و آموزش زبان چینی.

ارزش این قراردادها در حدود 30 میلیارد دلار است و زمانی که چین به دنبال تقویت اقتصاد آسیب دیده از کووید 19 است و پادشاهی همچنان به تنوع بخشیدن به اتحادهای اقتصادی و سیاسی خود در راستای چشم انداز 2030 ادامه می دهد.

امضای این توافق‌نامه‌ها تحت نظارت محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور شی، با اولین طرح همسویی بین چشم‌انداز پادشاهی 2030 و طرح کمربند و جاده چین بود.

در یک معامله دیگر، یادداشت تفاهمی در زمینه انرژی هیدروژنی توسط شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و هی لینگ، رئیس کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین امضا شد.

ولید بن محمد السامانی، وزیر دادگستری پادشاهی، و وانگ یی، مشاور دولتی و وزیر امور خارجه چین، توافق نامه ای برای همکاری و کمک قضایی در پرونده های مدنی، تجاری و شخصی امضا کردند.

یادداشت همکاری برای آموزش زبان چینی توسط یوسف بن عبدالله البنیان وزیر آموزش عربستان سعودی و وانگ یی چین امضا شد.

سرمایه گذاری مستقیم قرار است از طریق تفاهم نامه ای که توسط خالد بن عبدالعزیز الفالح، وزیر سرمایه گذاری پادشاهی و وانگ ونتائو، وزیر بازرگانی چین نوشته شده است، تشویق شود. همچنین برنامه عملیاتی برای فعال کردن مفاد یادداشت همکاری مسکن مورد توافق قرار گرفت و به امضای مجید الحوگل، وزیر شهرداری، امور روستایی و مسکن عربستان سعودی و وانگ ونتائو از چین رسید.

پس از امضای این تفاهم نامه ها و موافقت نامه ها، مراسمی برگزار شد که طی آن رئیس جمهور چین مدرک دکترای افتخاری مدیریت را از دانشگاه ملک سعود دریافت کرد. ولیعهد عربستان نیز به افتخار رئیس جمهور چین ناهار رسمی برگزار کرد.

خالد الفالح، وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی، گفت که سفر این هفته «به افزایش سرعت همکاری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری بین دو کشور کمک می‌کند» و به شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران چینی «بازده پاداش» می‌دهد.

دفتر ارتباطات دولت در بیانیه‌ای اعلام کرد که یکی از این قراردادها شامل یادداشت تفاهم با فناوری‌های هوآوی چین در زمینه رایانش ابری و ساخت مجتمع‌های فناوری پیشرفته در شهرهای عربستان است.

شرکت سعودی AJEX Logistics Services یکی از شرکت هایی است که به دنبال سود بردن از روابط رو به رشد بین پادشاهی و چین است. این شرکت سفر رهبر چین را با اعلام راه اندازی دو سرویس جدید به عنوان بخشی از استراتژی توسعه خود به چین و خاورمیانه مشخص کرد. مشتریان به زودی می توانند محموله های تک و چند تکه را از چین به عربستان سعودی، امارات و بحرین طی چهار تا هفت روز ارسال کنند.

قرارداد دیگری که بین وزارت سرمایه گذاری عربستان و گروه نوآوری شاندونگ امضا شده است، شامل ساخت کارخانه آلومینیوم است. شرکت شیمی چینی Kingfa، توربین‌های بادی مستقر در شانگهای و شرکت نرم‌افزار مدیریت انرژی Envision، و CITIC Construction که مقر آن در پکن است نیز تفاهم‌نامه‌هایی را امضا کردند.

طیف وسیعی از معاملات باعث شد که عبدالرحمن الثقیر، مدیر عامل سازمان توسعه صادرات عربستان سعودی از روابط اقتصادی قوی بین عربستان سعودی و چین استقبال کند. الثقیر رشد و توسعه حجم مبادلات تجاری بین دو کشور را ستود و خاطرنشان کرد که چین یکی از شرکای تجاری اصلی پادشاهی است زیرا مجموع صادرات غیرنفتی از این کشور به چین در سال جاری به 36 میلیارد روپیه (9.57 میلیارد دلار) رسیده است. در سال 2021، عمدتاً پتروشیمی ها که بالغ بر 31.7 میلیارد ریال و مواد معدنی بالغ بر 2 میلیارد ریال بوده است.

تحولات روز پنجشنبه حسین الشمری، مدیر رسانه های بین المللی وزارت رسانه را بر آن داشت تا مدعی شود که عربستان سعودی اکنون یک “مرکز” صنعت چین است.

وی در گفتگو با عرب نیوز گفت: «امروز آن ها یک مرکز منطقه‌ای را برای همه کارخانه‌های چین در عربستان سعودی افتتاح می‌کنند که عربستان را به قطب صنعت چین تبدیل می‌کند. جاده ابریشم چین با چشم انداز سعودی ارائه می شود. هر دو کشور علاقه مند به تقویت این روابط هستند و ما، هم چین و هم عربستان سعودی از این سفرها سود خواهیم برد.»

وی افزود: این سفر دوم رئیس جمهور چین بسیار مهم است. ما در حال امضای قرارداد 110 میلیارد دلاری و همچنین در حال امضای بیش از 20 قرارداد هستیم – این معامله دهه برای هر دو کشور است.

الشمری بر اهمیت سفر رئیس جمهور چین به پادشاهی و اهداف همسو با چشم انداز عربستان سعودی 2030 و طرح کمربند و جاده چین تاکید کرد.

الشمری گفت: «این توافق‌های مهم هم اهداف چشم‌انداز 2030 عربستان و هم اهداف چین را تأمین می‌کند» و افزود: چین به تداوم انرژی و نفت برای اقتصاد خود نیاز دارد. ما برای چین مهم هستیم و چین نیز برای ما مهم است.

روابط دوجانبه عربستان و چین بسیار قوی است، چین بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی با تعامل سالانه 67 میلیارد دلاری بین دو کشور است و هر دو رهبری مشتاق توسعه بیش از پیش این روابط هستند.

الشمری گفت: از آنجایی که چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است و عربستان سعودی اهداف چشم انداز 2030 خود را طی می کند، انتقال فناوری های جدید ضروری است. وی افزود: این اجلاس ها در زمان مهمی برای دو کشور برگزار می شود تا روابط دوجانبه را بیشتر تقویت کنند. همان طور که اخیراً توسط شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان تأیید شد، این پادشاهی به دلیل موقعیت استراتژیک عربستان سعودی در میان سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا میزبان یک مرکز منطقه ای برای کارخانه های چینی خواهد بود. وزیر همچنین بر همکاری با ابتکار کمربند و جاده چین و همچنین سرمایه گذاری در مجتمع های یکپارچه پالایش و پتروشیمی در هر دو کشور تاکید کرد.

بندر بن ابراهیم الخرایف، وزیر صنعت و منابع معدنی، به عرب نیوز گفت که همکاری بین دو کشور طی پنج سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است.

در جریان سفر ولیعهد به چین در فوریه 2019، هر دو کشور توافقاتی را برای ایجاد پروژه های مشترک در چندین بخش از جمله تولید، پتروشیمی، داروسازی و غیره منعقد کردند.

الخرایف با اشاره به نمونه هفت کارخانه چینی که در زمینه های مختلف در اداره شهرهای صنعتی و مناطق فناوری عربستان سعودی فعالیت می کنند، گفت که این کشورها در حال حاضر سابقه همکاری خوبی دارند. علاوه بر این 10 کارخانه دیگر نیز در مراحل مختلف برنامه ریزی، ساخت و اجرا هستند. علاوه بر این، حدود 12 پروژه برای کمیسیون سلطنتی جبیل و ینبع با شرکت های چینی در مراحل مختلف وجود دارد که برخی از آن ها در حال بهره برداری و برخی دیگر در دست اجرا یا طراحی هستند.

این فقط گروه های تجاری نیستند که از روابط نزدیکتر عربستان سعودی با چین سود می برند. اندیشکده عربستان سعودی مرکز مطالعات و تحقیقات نفت ملک عبدالله تفاهم نامه ای را با مؤسسه تحقیقات اقتصاد و فناوری چین برای تبادل اطلاعات در مورد انرژی، اقتصاد و تغییرات آب و هوایی امضا کرد.

بر اساس شرایط تفاهم نامه، هر دو نهاد دست به دست هم خواهند داد تا امکان تبادل تحقیقات و ایجاد بینش های عملی را فراهم کنند. برخی از زمینه های مورد علاقه مشترک که به عنوان موضوعات تحقیقاتی در اولویت قرار می گیرند عبارتند از انرژی، اقتصاد، تغییرات آب و هوا، پایداری، انتقال، بهره وری، جذب هیدروژن و کربن و غیره.

این تفاهم نامه در راستای مأموریت KAPSARC برای استفاده از تحقیقات کاربردی و نوآوری برای پیشبرد و پیشبرد بخش انرژی جهانی است، در حالی که سازمان چینی وابسته به شرکت نفت و گاز China National Petroleum Corporation است.


مأخذ: www.arabnews.com