چشم انداز اقتصادی آسه آن در سال 2023
منطقه آسه آن در سال 2023 یکی از سریعترین مناطق در حال رشد جهان باقی خواهد ماند، اما رشد اقتصادی احتمالاً از سال 2022 به میزان ناچیزی کاهش خواهد یافت. این امر عمدتاً به دلیل بدتر شدن شرایط اقتصادی جهانی و تشدید سیاستهای پولی است.
در نیمه دوم سال احتمالاً شرایطی برای رشد ارگانیک مساعدتر خواهد بود زیرا کاهش تورم انعطاف پذیری بیشتری را برای بانک های مرکزی فراهم می کند. این باید مکمل افزایش فعالیت اقتصادی در چین باشد.
منطقه آسهآن برای سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذاب باقی خواهد ماند و روند سرمایهگذاری تجاری و دولتی احتمالاً در طول سال ثابت خواهد ماند، علیرغم شرایط چالشبرانگیزتر اقتصاد کلان.
منطقه آسه آن (انجمن کشورهای جنوب شرقی آسیا) یکی از مناطق با رشد سریع در جهان در سال 2022 بود – بانک توسعه آسیایی (ADB) پیش بینی کرد که رشد اقتصادی در آسیای جنوب شرقی برای سال 2022 معادل 5.5 درصد خواهد بود.
با این حال، ما با انبوهی از فشارهای اقتصادی در حال تحول وارد سال 2023 می شویم. برخی از آن ها بدون شک به عنوان یک عقبنشینی برای رشد جهانی عمل خواهند کرد. به این ترتیب، بانک توسعه آسیایی اخیراً پیشبینی خود در سال 2023 را به 4.7 درصد برای ASEAN با کاهش تقاضای جهانی اصلاح کرد.
شایان ذکر است که پیشبینیها متفاوت است و این میتواند تا حدی به نحوه طبقهبندی سازمانها در منطقه بستگی داشته باشد. تحلیل گران Credit Suisse انتظار دارند رشد اقتصادهای ASEAN-6 – اندونزی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام – از 5.6 درصد در سال 2022 به 4.4 درصد در سال 2023 کاهش یابد.
این ارقام رشد اقتصادی منطقه را تا حدی بالاتر از میانگین جهانی نشان می دهد. صندوق بینالمللی پول رشد جهانی را 3.2 درصد در سال 2022 و 2.7 درصد در سال 2023 پیشبینی کرده است. به این ترتیب، آسهآن مقصدی جذاب برای سرمایهگذاری بینالمللی است و سرمایهگذاران را در معرض یکی از سریعترین مناطق در حال رشد جهان قرار میدهد.
داستان رشد آسه آن
با تشدید رقابت آمریکا و چین و تلاش هر دو ابرقدرت برای تعمیق روابط در منطقه، کشورهای آسه آن می توانند از موقعیت ممتاز ژئوپلیتیکی در سال های آینده بهره مند شوند. هر دو کشور تعهد خود را به تجارت با اقتصادهای آسه آن – چین به ویژه از طریق دسترسی به توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای (RCEP) و توافق نامه جامع و مترقی برای مشارکت ترانس پاسیفیک (CPTPP) برجسته کرده اند. ایالات متحده تنها با کشورهای منتخب آسه آن موافقت نامه تجارت آزاد دارد.
این رقابت تنها عاملی نیست که میتواند به رشد آسهآن در سال 2023 کمک کند. چندین کشور در منطقه دارای بخشهای بزرگ گردشگری بینالمللی هستند و بهبود بیشتر محیط اپیدمیولوژیک باید به بهبود صنعت در سال 2023 کمک کند.
به گفته گلدمن ساکس، تایلند و مالزی می توانند در سال آینده با عادی سازی گردشگری و سفر جهانی رشد چهار درصدی داشته باشند. حساب جاری اولی باید در سال آینده با رونق گردشگری دوباره متعادل شود.
مالزی، فیلیپین و تایلند احتمالاً شاهد بهبود بخش گردشگری به سطوح قبل از همهگیری در سال 2023 خواهند بود. در ماه دسامبر، اداره مهاجرت چین اعلام کرد که صدور ویزا برای ساکنان سرزمین اصلی برای سفر به خارج از کشور را از 8 ژانویه از سر خواهد گرفت.
تحلیل گران S&P Global نشان می دهند که کندی رشد جهانی تأثیر کمتری بر اقتصادهای مبتنی بر تقاضای داخلی مانند اندونزی و فیلیپین خواهد داشت – هر دو کشور، طبق پیش بینی این سازمان، در سال 2023 حداقل پنج درصد رشد خواهند داشت. این شرکت مستقر در ایالات متحده ادعا می کند که داخلی تقاضا در اندونزی، مالزی، فیلیپین و تایلند بهبود می یابد، زیرا این کشورها به طور کامل پس از همه گیری بازگشایی می شوند.
با این حال، همه موارد فوق در درجه دوم شرایط اقتصادی حاکم است. تضعیف رشد و حتی رکود اقتصادی در اقتصادهای توسعه یافته، فعالیت اقتصادی تقاضا در کشورهای آسه آن را کاهش خواهد داد. در همین حال، بسیاری از بانکهای مرکزی آسیای جنوب شرقی در واکنش به افزایش نرخهای بهره جهانی، خروج سرمایه، کاهش ارزش پول و شتاب تورم با افزایش قیمتهای جهانی غذا و انرژی، نرخهای سیاستی خود را افزایش دادهاند. همان طور که اشاره شد، کاهش تورم باید به بانکهای مرکزی این امکان را بدهد که در نیمه دوم سال رویکردی غیرعادیتر اتخاذ کنند.
سرمایه گذاری مستقیم خارجی
اقتصادهای آسه آن در سال های اخیر مقاصد جذابی برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی بوده اند. این کشورها به طور کلی جایگزین های جذابی برای شرکت هایی ارائه می دهند که به دنبال کاهش مواجهه با چین با توجه به افزایش موانع تجاری و تمایل به یافتن سایت های تولید ارزان تر هستند.
کشورهای منطقه به طور کلی شاهد رشد سریعتر از متوسط تولید ناخالص داخلی هستند که منعکس کننده رشد پررونق جمعیت و سیاست های تجاری آزادانه فزاینده است. به نوبه خود، شرکت های چند ملیتی به طور فزاینده ای به آسیای جنوب شرقی به عنوان یک قطب تولید جایگزین نگاه می کنند که توسط دستمزدهای رقابتی، بهبود مقررات و زیرساخت های تجاری و افزایش تقاضای داخلی جذب می شود.
سنگاپور در سال 2021 شاهد حدود 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی بود. صنایع کلیدی برای سرمایه گذاری در سنگاپور شامل فناوری اطلاعات، هوافضا، الکترونیک، داروسازی و خدمات حرفه ای است.
کل سرمایه گذاری مستقیم خارجی در اندونزی تا سه ماهه سوم 2022 به 894 تریلیون روپیه (57 میلیارد دلار آمریکا) یا 75 درصد از هدف 80 میلیارد دلاری در سال 2022 رسید. اگرچه آمار رسمی هنوز منتشر نشده است، اما دولت مطمئن است که به هدف خود رسیده است. برای سال 2023، دولت قصد دارد هدف FDI خود را به 92 میلیارد دلار یا 1400 تریلیون روپیه افزایش دهد.
اندونزی تنها عضو گروه 20 در آسه آن است و با فراوانی منابع طبیعی و بازار داخلی بزرگ 260 میلیونی، این کشور فرصت های سرمایه گذاری بلندمدت را ارائه می دهد.
ویتنام به سرمایه گذاران امکان دسترسی به مجموعه ای از صنایع رقابتی بین المللی را می دهد و دسترسی به بازار و اطمینان بیشتری را برای تولیدکنندگان نسبت به چین فراهم می کند. در میان جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین، ویتنام به عنوان تامین کننده جایگزین محصولات چوبی ظاهر شده است. ایالات متحده در حال حاضر بازار مقصد اصلی برای صادرات محصولات چوبی است. به طور مشابه، صنعت نساجی ویتنام به دنبال قوانین تصویب شده در ایالات متحده در مورد کار اجباری و پنبه ای که از سین کیانگ چین تهیه می شود، جذاب تر به نظر می رسد.
در همین حال، تایلند مدتی است که دریافت کننده ثابت سرمایه گذاری چینی ها بوده است. این کشور در قلب بلوک آسه آن قرار دارد و از برنامه های دولت چین برای اتصال جهانی و همچنین سرمایه گذاری خصوصی جدایی ناپذیر است. نکته اول توسط ابتکار یک کمربند و یک جاده مورد توجه قرار گرفته است در حالی که سرمایه گذاران خصوصی به طور فزاینده ای تایلند را به عنوان یک مقصد سرمایه گذاری برای ابتکارات در حوزه ارزهای دیجیتال، فین تک، بلاک چین و هوش مصنوعی و همچنین مراقبت های بهداشتی و گردشگری پزشکی می بینند.
مثال های فوق منعکس کننده روندهای بلندمدتی هستند که علیرغم تضعیف اقتصاد جهانی ادامه خواهند داشت. افزایش مستمر سرمایه گذاری مستقیم خارجی به آسه آن، به ویژه برای سنگاپور، مالزی، تایلند، اندونزی و ویتنام احتمالا در سال 2023 ادامه خواهد داشت.
بازگشایی چین در کانون توجه
چین و سلامت اقتصاد آن، تا حدی به دلیل نزدیکی جغرافیایی و شبکههای تجاری مرتبط، عامل قابل توجهی است که بر رشد اقتصادی در منطقه آسهآن تأثیر میگذارد.
تأثیر بازگشایی ناگهانی چین احتمالاً دو برابر خواهد بود. در سه ماهه اول سال 2023، کووید، و همچنین سایر ویروسهایی که با محدودیتها سرکوب شده بودند، احتمالاً گلوگاههای زنجیره تامین و مشکلات رو به کاهش تقاضا را تشدید خواهند کرد.
با این حال، پس از یک دوره اپیدمیولوژیکی چالش برانگیز، انتظار می رود چین چرخه رونق بازگشایی را که قبلاً توسط اکثر کشورهای دیگر در پی کووید-19 تجربه شده بود، تجربه کند. داده های بانک جهانی نشان می دهد که رشد اقتصادی چین در سال 2023 از 2.7 درصد در سال 2022 به 4.3 درصد رسیده است.
بازگشایی احتمالاً با وجود عوامل خطر از جمله استرس مداوم در بخش املاک و مستغلات، تأثیر عمیقی بر داده های اصلی اقتصادی خواهد داشت.
در حالی که برخی از بخش ها در برخی از اقتصادهای آسه آن را می توان به عنوان ذینفعان خالص چالش های داخلی چین و جنگ تجاری آن با ایالات متحده در نظر گرفت، بهبود رشد چین برای منطقه آسه آن مثبت ارزیابی می شود.