خودروسازان و بورس کالا در آستانه خداحافظی هستند؟
خودروسازان 40 سال است به مردم می گویند در شرایط حساسی هستند ولی این شرایط چه زمانی قرار است اصلاح شود، هنوز مشخص نیست. این صنعت انحصاری و ناتوان یکبار بخت آزمایی راه می اندازد شاید بی کفایتی های خود را از این طریق بپوشاند و مردم هم برای همین محصولات گران و کم کیفیت مسابقه می گذارند و به آن هم نمی رسند؛ و یک بار خودرو در بورس عرضه می کنند! که شاید گشایشی رخ دهد اما دریغ از آنکه آب از سرچشمه گل آلود است. در ابتدا باید روشن شود هدف از ورود صنعت خودرو به بورس کالا چیست؟ حذف تصدی گری دولت است یا ایجاد درآمد برای دولت! از آنجا که هنوز یك برنامه جامع بر صنعت خودرو حاكم نیست یعنی بر این صنعت هم مانند همه صنایع باید قوانین كسب و كار حاكم باشد نه معیارها و شاخص های امنیتی سیاسی؛ در نتیجه بسیاری از کارشناسان معتقدند که بورس کالا هم راهی است برای پرکردن چاله وچوله های خوروسازان و دولت.
-
أ. حذف رانت ناشی از قیمت گذاری دستوری: عرضه خودرو در بورس کالا موجب کشف نرخ شفاف، عادلانه و به دور از فضای هیجانی و بر اساس تقابل عرضه و تقاضا می باشد. بدین ترتیب رانت بزرگی که در سالیان گذشته به دلیل اختلاف میان قیمت دستوری و قیمت بازار خودرو، نصیب دلالان این بازار می شده، حذف و موجبات انتفاع تولیدکننده و مصرف کننده نهایی فراهم گردیده است. نمودار زیر شاهدی برای این مدعاست؛ چرا که در 10 ماهه سال 1401 (تا هفته منتهی به 16 دی 1401) و تنها با معامله 25،274 دستگاه خودرو 75 هزار میلیارد ریال از رانت موجود در این بازار حذف و به تناسب میان تولیدکننده و مصرف کننده نهایی توزیع شده است
-
ب. نجات خودروساز و کمک به خروج از زیان این شرکت ها: مقایسه قیمت های فروش خودرو در بورس کالا با قیمت های دستوری مصوب نشان از سود 47 هزار میلیارد ریالی خودروسازان در نتیجه عرضه محصولات خود در بورس کالا دارد. در این میان بیشترین سود عایدی مربوط به گروه صنعتی ایران خودرو بوده که با عرضه بیش از هجده هزار دستگاه خودرو (72% کل عرضه در بورس کالا) سود 31 هزار میلیارد ریال سود، را به خود اختصاص داده است. به این ترتیب، عرضه خودرو در بوالموجب جبران زیان خودروسازان در نتیجه قیمت گذاری دستوری و ایجاد انگیزه و منابع مالی جهت افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات ارائه شده از سوی آن ها می شود.
-
ج. دسترسی و امکان خرید یکسان برای ساکنان مناطق مختلف جغرافیایی: یکی دیگر از چالش های عرضه خودرو در عرضه های مستقیم شرکت های خودروسازی و یا از طریق سامانه جامع فروش خودرو، یکسان نبودن دسترسی و امکان خرید در مناطق مختلف جغرافیایی کشور بوده است. امکانات و دسترسی هایی که در ساده ترین حالت آن، از در دسترس نبوده اینترنت پر سرعت در برخی مناطق، آغاز و در ادامه به نارضایتی های حاصل از عدم خرید خودرو پس از چند ده مرحله شرکت در فرآیند قرعه کشی و تشکیک در سلامت فرآیندهای قرعه کشی از چندین سال گذشته مطرح بوده و کماکان نیز مطرح می باشد.
-
د. تحویل به موقع کالا درموعد مقرر: مشکلات کیفی خودرو و عدم تحویل به موقع، اصلی ترین دلایل نارضایتی خریداران خودرو در سالیان گذشته بوده است. افزایش تعداد خودروهای ناقص به دلیل ناتوانی در تأمین مواد اولیه و تحویل چنین خودروهایی به خریداران آن هم با تأخیر، موضوعی است که همواره خریداران خودرو را با چالش مواجه کرده است. تأخیرهایی گاهاً چند ماهه که عمدتاً با عدم پاسخگویی مناسب، و تضامین کافی موجبات بلاتکلیفی و نارضایتی خریداران خودرو در کشور را به وجود آورده است. این در حالی است که در صورت عرضه و فروش خودرو در بورس کالا، عرضه کننده موظف است کالا را با مطابق با مشخصات و استاندارد اعلامی در اطلاعیه عرضه و در زمان مقرر، به خریدار تحویل دهد. جریمه تأخیر در تحویل درنظر گرفته شده طبق مقررات بورس کالا و همچنین ضمانتنامه های اخذ شده توسط بورس کالا، به نحوی است که در صورت عدم تحویل در زمان مقرر، ضرر هنگفتی متوجه خودرو ساز شده و به همین دلیل از بازدارندگی بسیار بالایی جهت عدم تاخیر در تحویل برخوردار بوده و همین امر موجبات رضایت خریداران خودرو را به دنبال داشته است.
-
ه. منافع دولت از عرضه خودرو در بورس کالا: عرضه و فروش خودرو در بورس کالا برای دولت نیز منافع متعدد و قابل توجهی خواهد داشت. برخی از مهم ترین این منافع مختصراً به شرح زیر ارائه می گردد:
-
1. افزایش درآمد مالیاتی شناسائی شده از محل اختلاف قیمت خودرو فروخته شده در بورس کالا و قیمت دستوری اعلامی در فروشهای مستقیم و خارج از بورس کالای تولیدکنندگان که به عنوان نمونه، تنها با فروش 25،274 دستگاه خودرو در 10 ماهه نخست امسال (تا هفته منتهی به 16 دی 1401) به حدود 4،300 میلیارد ریال رسیده است.
-
2. عدم ایجاد بار مالی برای دولت در اجرای ماده صریح 90 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44. به عنوان نمونه دولت مطابق این قانون می بایست به دلیل تعیین قیمت دستوری و تنها برای فروش 259 هزار دستگاه خودرو توسط شرکت ایران خودرو در شش ماهه اول سال جاری، زیان 114 هزار میلیارد ریالی وارده به این شرکت را از حساب دولت جبران نماید.
-
3. همین عرضه محدود خودرو (کمتر از 3% کل خودرو در بورس کالا) موجب افزایش ارزش شرکت های خودروساز داخلی شده است. در صورت واگذاری باقیمانده سهام دولتی دو خودروساز طبق قانون اصل 44، عواید قابل توجهی نصیب دولت خواهد شد.
-
-
أ. مشخص نبودن برنامه عرضه خودرو در بورس کالا برای مردم: در حال حاضر و به دلیل عدم اعلام برنامه عرضه مشخص توسط شرکت های خودروسازان امکان برنامه ریزی و اطمینان از تداوم و میزان عرضه انواع مختلف خودرو برای مصرف کننده نهایی وجود نداشته که در برخی موارد منجر به بروز رفتار هیجانی در این بازار شده است. با توجه به توضیح فوق، ارائه برنامه مذکور تأثیر به سزایی در ایجاد توازن در معاملات خودرو و نتیجتاً کشف نرخ هر چه شفاف تر و دقیق تر خواهد داشت.
-
ب. چندگانگی نظام عرضه خودرو در کشور: در حال حاضر علاوه بر بستر بورس کالا، فروش خودرو از طریق قرعه کشی و همچنین طرح جوانی جمعیت نیز کماکان ادامه دارد و همین امر مدیریت بازار خودرو را برای سیاست گذاران دشوار نموده است.
-